torsdag 3. april 2008

Profetskole

I løpet av påsken har jeg lest boken "Entering the School of the Prophets" av Scott Wallis. Denne boken presenterte for meg profetskolene i det gamle testamentet, om profetene og profetdisiplene i historiebøkene i Bibelen.

Denne boken beviste for meg at profetskoler ikke skal oppfattes som nykarismatisk sværmerier, men en nødvendighet for en nytestamentlig menighet.

Det har i en tid vert på mote med nådegavekurs rundt om i landet vårt, hvor man lærer å bli kjent med sine gaver. Nådegave kurs er vel og bra, men hva så? Jo, da begynner men i en eller annen tjeneste hvis nå den menigheten man går i har en passende tjeneste.

Men hva hvis man oppdager at man har en profetisk nådegave, eller en annen av de spontane åpenbaringsnådegavene? Det er jo ikke alle pastorer som er komfortable til å slippe frem og sette i tjeneste noen umodne profet-spirer.

Og hvordan fungerer den profetiske nådegaven, og hvordan skal man veilede de som har fått en profetisk nådegave? Det er mange spørsmål som reiser seg etter et nådegavekurs, både for de som har gått på kurs og for pastorer som har hatt nådegavekurs i sin menighet.

Kanksje er det på tide med et nådegave-mentor kurs eller forum for pastorer? Et sted hvor pastorer kan komme sammen og finne ut av hvordan de kan "utruste de hellige til tjeneste, til oppbyggelse av Kristi legeme, inntil vi alle når fram til troens enhet og til kunnskapen om Guds Sønn, til manns modenhet, til det mål av vekst som rommer Kristi fylde," for å sitere Paulus brev til Efeserne (4,12-13).

Det kan ikke være lett for en romslig pastor å skulle forholde seg til en firkantet nidkjær umoden profetspire. Men en pastor trenger å lære seg å elske denne firkantede nidkjærheten, det er en del av Gud. 63 vers inneholder ordet "nidkjær*" i Bibelen-Guds Ord. Og en pastor trenger å lære seg å elske det umodne, slik at de kan bli elsket inn i Guds Kjærlighet, til full modenhet. Men å måtte omgås en firkantet umoden profetspire kan bli litt i det meste laget selv for en romslig pastor. Men det kan også føre til at en pastor oftere går ned på knær og roper til Gud om hjelp og nåde.

Jeg tror at en umoden profetspire ville sette pris på at en pastor tar kontakt og får høre at nådegavene blir verdsatt, og at pastoren ønsker å trene opp vedkommende til å fungere i sin nådegave. Men det er da viktig at kontrakten gjelder først og fremst Åndens Frukter fremfor Åndens Gaver. En slik relasjon er alltid fruktbar.

Å profetere handler om å formidle Guds åpenbaringsord, men å være profet handler om å formidle Guds Hjerte.

Les gjerne mer om temaet på min hjemmeside: Kirkevekst og data.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Preach it brother! :-)

Noen videre kommentar fra min side er overflødig, men vil komme med samme sitat som i Bjørn Olav Hansens blogg.

Vi har mange lærere, men få fedre.

Ellers så er smågrupper med mennesker som er trygge på hverandre perfekte til "trial and error" i denne sammenheng.

Og man må faktisk nettopp regne med endel "error" på veien.

Vær bare forsiktig med "så sier Herren". Sier du "jeg føler at Herren sier", og så understreker at det må prøves så står du ikke i fare for å gjøre Gud til en løgner.

(nei.. klarte ikke å holde helt kjeft alikevel.)

Mvh.
Lars

JanEinar sa...

Takk skal du ha, Lars.

Jeg håper jeg får anledning til å hilse på deg en gang. Jeg har likt dine kommentarer på Bjørn Olavs blogg.

Scott Wallis kommenterer denne 'være forsiktig med "så sier Herren"' holdningen. I boken "Entering de school of the prophets" går han gjennom de hebraiske utrykkene knyttet til en profet (sterkt forenklet, uten å ha verifisert min forståelse mot hebraisken):

Roeh - Seeren, som ser at Herren sier.
Chozeh - Tenkeren, som føler og/eller forstår at Herren sier.
Nabi - Taleren, som hører at Herren sier.
Nataf - Forsterkeren, som åpner opp folks åndelige sanser for det som Herren sier.
Massa - Byrdebæreren, som ber for det som Herren sier.

I tilleg har vi også vekterprofeten som er grundig beskrevet i boken "The wathcman" av Martha Lucia og Dana Millar.

Jo, der er noen som kan si "så sier Herren" fordi det er slik deres profetiske gave fungerer. Men jeg er enig, "så sier Herren" er ikke for nybegynnere...